Konferanse om erfaringskunnskap og implementering av KBP

Torsdag 31. mars 2016 ble den fjerde erfaringskonferansen om kunnskapsbasert praksis i helse- og omsorgstjenesten. Konferansen arrangeres av Regionalt nettverk om kunnskapsbasert praksis i Oslo og Akershus. Konferansen hadde fokus på erfaringskunnskap og implementering og mange spennende forelesninger stod på agendaen.

DSC08416

Konferansen ble åpnet med et kulturellt innslag av gitarist Knut Reiersrud. Gjennom vårlig toner fremførte han blant annet Alf Prøysen sin kjente melodi “Lille måltrost”. Videre overtok dekan Gro Jamtvedt stafettpinnen og ønsket alle velkommen til dagens konferanse.

Gjennom dagen fikk de 250 deltakerne høre om både hvorfor vi gjør som vi gjør i helsevesenet, hva som fører til at vi tar i bruk ny forskning og mange erfaringer fra implementering av kunnskapsbasert praksis i ulike deler av helse- og omsorgstjenesten ble delt.

Professor Erik Fosse fra Oslo universitetssykehus et interessant fordrag om historie, tradisjon og erfaring i helsetjenesten og bidro med forståelse av hva som ligger bak endringer som skjer i dagens helsevesen. Etterfulgt av han, snakket Geir Kirkebøen om hvorfor klinisk skjønn ofte ikke blir bedre med erfaring. Geir presenterte oss for “det fjerde slaget”av vår selvfølelse; at våre faglige skjønnsmessige beslutninger utkonkurreres av enkle linære modeller. På forståelig vis forklarte han hvorfor klinisk skjønn ikke blir bedre med erfaring, mens vi kan stole på intuisjon når det finnes gode tegn å basere intuisjonen på. Birgitta Bernspång, professor ved Umeå universitet, snakket om å systematisere kliniske erfaringer.

Videre var fokuset i konferansen på erfaringer fra praksis. Pleie- og omsorgsleder Heinz Diehl fra Fejde kommune, fortalte hvordan kommunene hadde arbeidet mot en mer kunnskapsbasert praksis. Kommune sendte for eksempel alle sine sykepleiere på etterutdanning  i KPB, men siden kommunen er en av Norges miste, har de bare 4 sykepleiere ansatt. Til tross for kommunens størrelse kunne Heinz fortelle om utfordringer i prosjektet ved at gruppen skulle lære seg en ny metode, lese forskningsartikler på engelsk og samtidig forstå statistikk – utfordringer vi alle kan kjenne oss igjen i.

Jonny Kongerud fra OUS engasjerte hele salen da han med et humoristisk perspektiv fortalte hvordan de jobbet med å implementere kunnskapsbasert praksis og han hadde gått til innkjøp av mini-ipad`er til legene så de skulle ha tilgjengelige hjelpemidler for å kunne gjennomføre litteratursøk. Avslutningsvis forslo han også å bytte ut lørdagsfilmen med kritisk vurdering.

3. JohhnyKongerud

Heidi Hesselberg og Ingrid Soltvedt fra Bærum kommune delte sine erfaringer med å kunnskapsbasert praksis som de hadde fått tilretteleggingstilskudd fra NAV til å gjennomføre. Deres tips var å velge problemstillinger som er relevante og dagsaktuelle for de ansatte siden det gjør metoden interessant. Avslutningsvis snakket Signe Flottorp fra folkehelseinstituttet om hvorfor ny forskning ikke tas i bruk i helsevesenet. Hun belyste flere grunner, i tillegg til hvilke tiltak som faktisk fungerer; praksisbesøk, påminnelser, beslutningsstøtte, lokale opinionsledere og skreddesydde tiltak.

6. Lunsj1

Alle deltakerne var invitert til å sende inn abstrakt til poster i forkant av presentasjonen. Flere postere var kommet inn og pausene i konferansen ble blant annet benyttet til posterutstillingen. Vinneren av posteren ble “Barnemishandling – fagprosedyrer for helsepersonell”.

IMG_2578

Bente Stori, Anne Katrine Fortes og Karianne Haugen Jørstad fra bydel Alna i Oslo kommune syns konferansen var interessant med spennende forelesninger.

Presentasjoner fra konferansen:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s